Η Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά - Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης

Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά


Η Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα στάσεων και «δράσεων» δια των οποίων οι άνθρωποι καταστρέφουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Ξεκινώντας από τις σχετικώς ήπιες αυτοκαταστροφικές επιλογές όπως το κάπνισμα ή το πολύ φαγητό που οδηγεί σε παχυσαρκία, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά επεκτείνεται μέχρι την επιλογή καταστροφικών σχέσεων, τα «χαρακώματα» και την αυτοκτονία.

Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και ενδεχόμενο μίσος για τον ίδιο μας τον εαυτό. Συνοδεύονται, συχνά, από μια αίσθηση αναξιότητας η όποια υποβαθμίζει τον άνθρωπο και εμποδίζει τις προσπάθειες για επιτυχία, νοήματα και ικανοποιήσεις στη ζωή.   Τα αίτια της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς είναι πολλά και ποικίλουν μεταξύ των ανθρώπων. Ο τύπος της προσωπικότητας, η ψυχική διαταραχή που συχνά συνυπάρχει με την Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά αποτελούν πολλές φορές τις βάσεις των επιζήμιων στάσεων. Το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, οι εμπειρίες και γενικώς ο τρόπος του «μεγαλώματος» ενός ανθρώπου είναι επίσης αίτια της Αυτοκαταστροφικότητας. Σ’ όλα αυτά πάντα προστίθενται και οι γενετικοί παράγοντες, η γονιδιακή «κληρονομιά» του κάθε άνθρωπου η οποία είναι μοναδική για τον καθένα μας.

Η αντιμετώπιση των Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών και Στάσεων είναι ένα πολύ δυσχερές εγχείρημα. Ασφαλώς συναρτάται με τη θεραπεία υπαρκτών ψυχικών Διαταραχών που σχετίζονται με την Αυτοκαταστροφικότητα αλλά και την «εκμάθηση» και επιλογή δόκιμων και «αποδοτικών» για το άτομο στάσεων και συμπεριφορών. 

Η όλη διαδικασία της αλλαγής ονομάζεται συχνά «Θεραπεία» αλλά μπορεί να νοηθεί ως «Προσωπική Ανάπτυξη» του ατόμου. Η θεραπεία δηλαδή είναι η «μεταφορά» ενός ατόμου από τον όλεθρο της αυτοκαταστροφικότητας σε μια δημιουργική πορεία ζωής που να εμπεριέχει νοήματα και ικανοποιήσεις. Οι Ψυχο-θεραπευτικές αλλαγές φυσικά απαιτούν και προϋποθέτουν την συστηματική συνεργασία με ειδικούς σε ατομικές συνεδρίες ή σε Ομάδα, «χώρους» δηλαδή όπου είναι ζητούμενη και δυνατή η αλλαγή.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο της ομιλίας .
Παρουσίαση: Γιάννης Νικολής Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής ομάδας – Διδάκτωρ Ψυχιατρικής ΑΠΘ –Διευθ. Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας & προσωπικής ανάπτυξης.

Ιnfo
biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos)
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου
Έναρξη: 20:15
Είσοδος ελεύθερη
* Απαραίτητη η ελάχιστη κατανάλωση βάση καταλόγου

Μετά τις 20:00 δεν υπάρχει χρέωση στο parking του Mediterranean Cosmos

Μπορείτε να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά στο 2310253878 ή ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την φόρμα κράτησης.