Νικολή Άλκηστις

Νικολή Άλκηστις

Η Άλκηστις Βασιλική Νικολή Χατζηκύρκου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield (Bachelor Degree).  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Hull (University of Hull) όπου πραγματοποίησε το Μεταπτυχιακό της (Master of Science). To μεταπτυχιακό της είναι εστιασμένο στις Κλινικές Εφαρμογές της Ψυχολογίας. Η διπλωματική της εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού αφορούσε θέματα ψυχικής υγείας ασθενών με νεοπλάσματα.  

Κατά την παραμονή της στην Αγγλία, εργάστηκε, κατ’ αρχήν, στο ίδρυμα ψυχικής υγείας, Hull and East Yorkshire Mind. Ήταν υπεύθυνη για προγράμματα διαχείρησης του άγχους, την καταχώρηση και την ανάλυση ερωτηματολογίων για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών  στους ασθενείς. Ήταν επίσης υπεύθυνη για  τον συντονισμό ομάδας κλειστού τέλους με σκοπό την βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών. Στην συνέχεια εργάστηκε με ενηλίκους, που είχαν πολύ σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Επιπρόσθετα εργάσθηκε με παιδιά και νέους με σύνθετες ανάγκες, όπως μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό διευρύνοντας  τις γνώσεις και την εμπειρία της. Τα καθήκοντά της περιελάμβαναν καθοδήγηση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής καθώς και ανθρωποκεντρική υποστήριξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ατόμου. Παράλληλα παρακολούθησε το εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας στο Institute of Group Analysis (IGA). 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών (ΕΔΟΑ) και εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Προσωπικής Ανάπτυξης (ΙΨΥΠΑ).