Συνεδρίες χαμηλού κόστους
Το Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Προσωπικής Ανάπτυξης (ΙΨΥΠΑ) ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των καιρών, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε έξαρση και τις οικονομικές δυσκολίες παρούσες, παρέχει Ψυχοθεραπευτικές Συνεδρίες χαμηλού κόστους. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται από εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές.
Νέοι άνθρωποι με ενθουσιασμό, ενδιαφέρον και σεβασμό προς τον θεραπευόμενο, είναι παρόντες στην προσπάθεια σας να αντιμετωπισθούν τα θέματα ψυχικής υγείας που σας απασχολούν...
Ψυχοθεραπεία online
Ψυχοθεραπεία για τους Έλληνες του Εξωτερικού
Ατομική ψυχοθεραπεία
Η ατομική, ή δυαδική, ψυχοθεραπεία αποτελεί σημείο αφετηρίας για κάθε ψυχοθεραπεία. Κανείς δεν ξεκινά ψυχοθεραπεία έχοντας κατά νου να «μπει» σε ομάδα ή να αρχίσει ψυχόδραμα. Ξεκινά από την ύπαρξη ενός υπαρκτού προβλήματος που δεν μπορεί να επιλύσει και απευθύνεται σε κάποιον ειδικό ο οποίος γνωρίζει (θεωρητικά τουλάχιστον) πώς να επιλυθεί. Το πρόβλημα μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό όπως η ύπαρξη άγχους για επικείμενες εξετάσεις έως κάτι πολύ σοβαρό όπως όταν ένα άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και παραληρεί.
Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια «κατάσταση» αλλά και μια πορεία στην διάρκεια της οποίας δυο άνθρωποι (ο ειδικός και ο «πάσχων») συναντιούνται για να αντιμετωπίσουν-λύσουν ένα πρόβλημα. Στην πορεία αυτή ο ειδικός θα συνεισφέρει τη γνώση και την εμπειρία του και βασιζόμενος σε μια θεωρία (π.χ. την ψυχαναλυτική θεωρία) θα επιχειρήσει να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει και να επιλύσει το πρόβλημα.
Η πορεία των ατομικών συνεδριών δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Ένα πλήθος εμποδίων και επιμέρους προβλημάτων θα προκύψουν τα οποία η «θεραπευτική δυάδα» καλείται να εξετάσει προτείνοντας νέες «κατανοήσεις», αντιμετωπίσεις και συμπεριφορές στον θεραπευόμενο. Το συναισθηματικά φορτισμένο παρελθόν του θεραπευόμενου που τον επηρεάζει στο σήμερα αποτελεί συνήθως το μεγάλο «αντικείμενο» δυαδικών συνεδριών.
Ομαδική ψυχοθεραπεία
Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία πολύ πιο σύνθετη και εν δυνάμει πολύ πλούσια ως προς τις θεραπευτικές της δυνατότητες και συνεισφορές. Στην ομαδική ψυχοθεραπεία συναντώνται συνήθως 5, 6, 7 ή και λίγο παραπάνω άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα «αναζητώντας» την απομάκρυνση από τα συμπτώματα (π.χ. του πανικού) ή την επίλυση προβλημάτων (π.χ. βελτίωση σχέσεων).
Φυσικά κανείς δεν «μπαίνει» από την αρχή σε μια ομάδα. Το σύνηθες αλλά και το δόκιμο είναι κάποιος να αρχίζει από ατομικές συνεδρίες και αφού κάνει κάποια «θεραπευτικά βήματα», στη συνέχεια να προτείνεται (από τον ειδικό) η είσοδος σε ομάδα. Και η ομάδα προτείνεται καθώς εκεί εμπεριέχεται η εμπειρία και η «κατάρτιση» όχι μόνο του ψυχοθεραπευτή. Εμπεριέχεται και η πολύτιμη εμπειρία ζωής του κάθε άλλου μέλους με το οποίο ο κάθε θεραπευόμενος θα διαντιδράσει και θα σχετισθεί. Η συνομιλία, η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή μεταξύ των μελών αποτελεί και την ίδια τη θεραπεία. Όσο μάλιστα βαθύτερη και εντονότερη είναι αυτή η συνομιλία-ανταλλαγή, τόσο και πιο ουσιαστική και αποτελεσματική η θεραπεία.
Στην ομάδα ο θεραπευόμενος θα βρει ένα φάσμα απαντήσεων στα προβλήματα της ζωής καθώς και ένα φάσμα συναισθημάτων, στάσεων και συμπεριφορών. Αυτές (τις στάσεις, συμπεριφορές, συναισθηματικές απαντήσεις κ.α.) καλείται να τις «αξιολογήσει», να τις αξιοποιήσει, να τις απορρίψει ή και να τις υιοθετήσει όχι σε μια πορεία άκριτης αντιγραφής αλλά αντίθετα σε μια πορεία δημιουργικής επαναδιαπραγμάτευσης του εαυτού του με τον κόσμο της ομάδας και έξω απ’ αυτήν.
Συμβουλευτική γονέων
Είναι μια μορφή «θεραπείας» των προβλημάτων επικοινωνίας που συχνά αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Συχνά οι γονείς αναζητούν «έτοιμες» λύσεις και «σωστές» απαντήσεις δια των οποίων θα επιλύσουν τα προβλήματα με άνεση και ευκολία.
Συνήθως τα πράγματα και τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Συχνά απαιτείται όχι τόσο η ανεύρεση της «σωστής» απάντησης, που πολλές φορές δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα η ανάπτυξη ικανότητας κατανόησης και επικοινωνίας προς τα παιδιά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τόσο η κατανόηση των παιδιών όσο και η επικοινωνία μαζί τους είναι πολύ δύσκολα επιτεύγματα τα οποία ο κάθε γονιός καλείται να «κατακτήσει».
Η συμβουλευτική γονέων κατά συνέπεια καλείται να δώσει περισσότερο ικανότητες συζήτησης και επικοινωνίας στους γονείς παρά έτοιμες λύσεις. Καλείται ακόμη να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη της αντοχής και της ισχύος απέναντι στα παιδιά βοηθώντας τα έτσι στην προσωπική ανάπτυξη τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.
Συμβουλευτική ζευγαριών
Τα ζευγάρια έχουν σχεδόν πάντα προβλήματα. Η ύπαρξη προβλημάτων είναι ένδειξη της δυναμικής αλλά και των προοπτικών μιας σχέσης. Μόνο οι «νεκρές» σχέσεις δεν έχουν προβλήματα.
Τα προβλήματα είναι διαφόρων τύπων. Πολλές φορές αφορούν τα παιδιά οπότε μεταφερόμαστε στη συμβουλευτική γονέων. Άλλες φορές τα προβλήματα αφορούν την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, την ειλικρίνεια μεταξύ των συντρόφων, την αμεσότητα και την άνεση στην επικοινωνία τους, την ερωτική τους ζωή, τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας, το μοίρασμα των ευθυνών και υποχρεώσεων, τις συγκρούσεις, τις σχέσεις με τις πατρικές οικογένειες και πολλά άλλα θέματα.
Συνήθως τα προβλήματα των ζευγαριών είναι επιλύσιμες καταστάσεις. Όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία συμβάλλουν στην βελτίωση της επικοινωνίας-αμεσότητας-ειλικρίνειας μεταξύ των μελών του ζευγαριού, η ερωτική πλευρά της σχέσης γίνεται πιο έντονη και ουσιαστική και το επίπεδο ζωής «ανεβαίνει». Το ΙΨΥΠΑ ασχολείται εκτενώς με θέματα και προβλήματα μεταξύ των ζευγαριών.
Υπηρεσίες προσωπικής ανάπτυξης
Η έννοια της προσωπικής ανάπτυξης είναι ένας γενικός όρος για να περιγραφεί η πορεία ωρίμανσης της προσωπικότητας ώστε ένα άτομο να καθίσταται ικανό να κατακτά ικανοποιήσεις, νοήματα και επιτυχία στη ζωή.
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν «διαταραχές» ή προβλήματα που να επιδέχονται μιας διαγνωστικής ετικέτας. Έχουν όμως σημαντικά προβλήματα ως προς στην συναισθηματική τους εκφραστικότητα ή την επικοινωνία τους με τους άλλους. Άλλοι έχουν προβλήματα ως προς την αντοχή τους στην κριτική ή τις αποτυχίες ενώ άλλοι καταβάλλονται εύκολα ακόμα και από μικρής έντασης απορρίψεις. Άλλοι ακόμη δεν διαθέτουν την απαραίτητη τόλμη και το σθένος να διεκδικούν και να πετυχαίνουν.
Όλα τα ανωτέρω, και πολλά άλλα βέβαια, αποτελούν θέματα προσωπικής ανάπτυξης. Η προσωπική ανάπτυξη δηλαδή είναι μια πορεία προσωπικής εξέλιξης εντός της οποίας ο «θεραπευόμενος» επιχειρεί να ανακαλύψει τα προσωπικά του ταλέντα και τις ιδιαίτερες δεξιότητές του ώστε να σταθεί με αποτελεσματικότητα και να πετυχαίνει στη ζωή. Άλλωστε το επίπεδο της προσωπικής επιτυχίας μας σπάνια υπερβαίνει το επίπεδο της προσωπικής μας ανάπτυξης.
Το Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Προσωπικής Ανάπτυξης διοργανώνει πολλές σχετικές αναπτυξιακές δραστηριότητες. Απευθύνονται σε υγιή πληθυσμό και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, έκφρασης, αντοχής στην απόρριψη, κ.α.
Ψυχομετρικές δοκιμασίες
Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες ή ψυχομετρικές αξιολογήσεις είναι ένα είδος «εργαστηρίου» που παρέχει πολύ χρήσιμες μετρήσεις -«τιμές» και πληροφορίες για την κατάσταση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του. Με αυτή την έννοια οι σχετικές τιμές που προκύπτουν είναι πολύ χρήσιμες για την αξιολόγηση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας. Είναι όμως χρήσιμες και για τον θεραπευτικό σχεδιασμό και την θεραπευτική πρόταση που θα ακολουθήσει προς τον θεραπευόμενο.
Υπάρχουν πολλές ψυχομετρικές δοκιμασίες (tests) οι οποίες είναι είτε ερωτηματολόγια είτε «προβλητικές» δοκιμασίες δια των οποίων προκύπτουν είτε «τιμές» για προβλήματα όπως η κατάθλιψη είτε πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία της προσωπικότητας. Πολύ γνωστές ψυχομετρικές δοκιμασίες είναι το Μ.Μ.P.I. (Minnesota Multiphasic Personality Inventory), τα προβλητικά test Rorschach και TAT (Thematic Apperception Test), το BDI (Beck’s Depression Inventory) και πολλά άλλα.
To Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Προσωπικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με ειδικούς στις ψυχομετρικές αξιολογήσεις προσφέρει σχετικές υπηρεσίες για διαγνωστικούς κυρίως λόγους.