Κρίσεις Πανικού: Η Ψυχική Επιδημία της Εποχής μας

Τι είναι η κρίση πανικού;

Για ποιον λόγο εμφανίζεται;

Πώς εκδηλώνεται;

Πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;


Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που φθάνουν στα γραφεία των ειδικών ψυχικής υγείας, παραπονούμενοι ότι υποφέρουν από έντονα συμπτώματα πανικού και δυσφορίας, που δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.

Αυτά τα επεισόδια προκαλούν τόσο έντονα σωματικά συμπτώματα που, πολλές φορές, γίνεται δύσκολα κατανοητό ότι πρόκειται για μία κατάσταση οφειλόμενη σε ψυχολογικά αίτια. Η απότομη και απρόοπτη φύση των επεισοδίων αυτών κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απόδοση και την σύνδεσή τους με κάτι αγχογόνο, που μπορεί να έχει προηγηθεί. 

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αποδίδονται σε οργανικές παθήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κορύφωση της ανησυχίας των ανθρώπων που πλήττονται από αυτές και την έναρξη μίας σειράς ιατρικών εξετάσεων.

Κρίσεις Πανικού

Αφού λοιπόν έχουν αποκλειστεί άλλα οργανικά αίτια, ξεκινάει και η αντιμετώπισή τους ως μία εσωτερικής ή ψυχολογικής προέλευσης κατάσταση. 

Θα μπορούσε εύλογα να ειπωθεί ότι οι κρίσεις πανικού αποτελούν την ψυχική επιδημία της εποχής μας.

Με την επίσκεψη στον ειδικό ψυχικής υγείας, ξεκινάει η διαδικασία της διερεύνησης των συμπτωμάτων, των αιτιών και της αντιμετώπισης αυτής της δύσκολης κατάστασης, η οποία επηρεάζει με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ανθρώπου, περιορίζοντας καθοριστικά την ποιότητα της ζωής του. 

Προκειμένου να γίνει μία σωστή και αποτελεσματική διαχείριση απαιτείται η βαθύτερη «γνωριμία» και η επίγνωση του εαυτού μας, καθώς και η κατανόηση της ενδο-ψυχικής πορείας που έχει οδηγήσει σε ένα τέτοιο ξέσπασμα.

Αυτό διασφαλίζεται μέσω μιας ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, είτε σε δυαδικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τέτοιες καταστάσεις.

Είναι επίσης σημαντικό αυτό να συμβεί εγκαίρως, προτού να μετασχηματιστεί σε μία σοβαρότερη διαταραχή ή φοβία, όπως η αγοραφοβία.

Απευθύνεται σε:

  • Ανθρώπους που υποφέρουν από Κρίσεις Πανικού
  • Άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον ανθρώπων που υποφέρουν από κρίσεις πανικού
  • Σε φοιτητές/σπουδαστές κλάδων Ψυχικής Υγείας που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους επάνω στο θέμα των Κρίσεων Πανικού και της αντιμετώπισης του
  • Στο ευρύ κοινό 

Συνοπτικά το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει:

Α. Ομιλία και συζήτηση με συνολική διάρκεια 1 ώρας και 15 λεπτών

Β. Διάλειμμα διάρκειας 15 λεπτών

Γ. Βιωματική Ομάδα διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών


Κόστος Παρακολούθησης: 30€

Μειωμένο Κόστος Παρακολούθησης: 20€ (Ισχύει για φοιτητές, ανέργους, άτομα με ειδικές ικανότητες)

Εισηγητές:

Παρηγόρη Κορίνα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια – Ομαδική Αναλύτρια

Νικολής Γιάννης

Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Ομάδας – Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ – Διευθυντής ΙΨΥΠΑ