Σεμινάριο: Ψυχοσωματικά Νοσήματα και Ψυχοθεραπεία

Ψυχοσωματικά Νοσήματα

Ημερομηνία Διεξαγωγής : Σάββατο 01 Φεβρουαρίου

 

Το Σεμινάριο στοχεύει να προσφέρει πληροφορίες και χρήσιμη γνώση ως προς τα ψυχοσωματικά Νοσήματα που αφορούν πολλούς ανθρώπους αλλά και τις οικογένειες τους.

Στόχος είναι ακόμη να προσφέρει και εμπειρία σχετική με το πώς πραγματοποιείται και «εξελίσσεται» η Ψυχοθεραπεία τους.

Αναφερόμαστε σε νοσήματα όπως: η Ημικρανία, η Ελκώδης Κολίτις, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωρίαση και άλλες δερματίτιδες, το Άσθμα, η νόσος του Crohn και πολλά άλλα καθώς σήμερα η έννοια του ψυχοσωματικού Νοσήματος έχει διασταλεί και αφορά στην ουσία το σύνολο των σωματικών νοσημάτων.

Η ψυχοθεραπεία στα Ψυχοσωματικά Νοσήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και να συνεισφέρει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση ή και την ίαση τους. Παρ' όλα αυτά σπάνια είναι στις προτεραιότητες της καθημερινής ιατρικής πρακτικής.

Έτσι οι άνθρωποι με ψυχοσωματικά νοσήματα συχνά ενβυθίζονται σε ποικίλες, πολλές φορές, βαριές και ατέρμονες, φαρμακευτικές αγωγές ή υποβάλλονται σε επεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα. 

 

Είναι οι ίδιοι που μπορούν να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση ή και την ίαση του προβλήματός τους αν ασχοληθούν με την επίδραση των ψυχικών-συναισθηματικών παραγόντων στην εμφάνιση και εξέλιξη του προβλήματός τους επιχειρώντας να αλλάξουν πολλές δυσλειτουργικές πλευρές της προσωπικότητας και κατ' επέκταση της ζωής τους.  

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν την επίδραση των Ψυχικών-Συναισθηματικών παραγόντων, στη ανάπτυξη και εξέλιξη των Ψυχοσωματικών Νοσημάτων και την ψυχοθεραπευτική τους αντιμετώπιση.

 

Περιλαμβάνει:

Α. Παρουσίαση με θέμα: Ψυχοσωματικά Νοσήματα και Ψυχοθεραπεία. (Διάρκεια 45΄)

Β. Συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήματα και θέματα που θα θέσουν οι συμμετέχοντες (Διάρκεια 45΄)

Γ. Συμμετοχή σε Ομάδα Εμπειρίας. Στην  διάρκεια αυτού του μέρους οι συμμετέχοντες θα έχουν την εμπειρία της Ομάδας ως θεραπευτικής μεθόδου.

Θα έχουν δηλαδή βιωματική εμπειρία ως προς το πώς πραγματοποιείται και εξελίσσεται η ομαδική ψυχοθεραπευτική διαδικασία, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη Ψυχο-θεραπεία των Ψυχοσωματικών νοσημάτων.  (Διάρκεια 1.30΄)

 

Παρουσίαση: Γιάννης Νικολής Ψυχίατρος |  
Ψυχαναλυτής ομάδας – Διδάκτωρ Ψυχιατρικής ΑΠΘ –Διευθ. Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας & προσωπικής ανάπτυξης.

 

Πληροφορίες Σεμιναρίου: